Skip to main content
Infosteel Newsletter
Nominaties BENELUX Steel Bridge Contest — Uit in totaal 53 inzendingen selecteerde een vijfkoppige jury tien nominaties voor de BENELUX Steel Bridge Contest 2023. Dinsdag 12 december 2023 bediscussieerden de juryleden zeventien projecten in Categorie A (Verkeersbruggen), vierendertig projecten in Categorie B (Fiets- en voetgangersbruggen), en twee inzendingen voor Categorie C (Internationale projecten).
Schnepp Renou

(foto - © Schnepp Renou)

Zigzaggende gele trap naar het dak

HAUS 1 in Berlijn maakt deel uit van een groter masterplan gericht op het diversifiëren van de BUFA-campus (Berliner Union Film Ateliers). De focus ligt niet alleen op filmmakers, maar ook op organisaties en individuen die zich inzetten voor klimaatactivisme en sociale rechtvaardigheid. BUFA is een iconische filmcampus met uitzicht op de beroemde luchthaven Tempelhof in Berlijn. 

De eerste studio's werden gebouwd in 1912. HAUS 1, oorspronkelijk gebouwd in 1997, werd getransformeerd met een opvallende gele aankleding. De zigzaggende gele trap die naar het dak leidt, is niet alleen een functioneel element maar ook een visuele reis, met een weids uitzicht over Tempelhofer Feld en de Berlijnse skyline. het ontwerp is van HS-Architekten samen met MVRDV.

Meer beelden hier
photo - © Crosara Arquitetura

(foto - ©  Crosara Arquitetura)

Lotus Prime, overlappende en kruisende volumes

Lotus Prime in Lago Sul, Brasilia (Brazilië) is een commercieel gebouw opgetrokken met een combinatie van staal- en betonstructuren. Het concept van Crosara Arquitetura bestaat uit overlappende en kruisende volumes waardoor een visueel dynamische compositie ontstaat. 

De grootste uitdaging bij dit project waren de grote en dubbele uitkragingen, tot 7,20 m. De staalstructuur werd zichtbaar gelaten, wat duidelijk bedraagt tot het architectonische karakter van het gebouw.

Bekijk meer beelden hier
photo - © Antoine Duhamel, Nicolas Du Pasquier, Agence AEI

(foto - Pont Seibert ©  Antoine Duhamel, Nicolas Du Pasquier, Agence AEI)

Trophées Eiffel 2023 : Het palmares

Les Eiffel de l'architecture' is een nationale prijs in Frankrijk voor stalen constructies gebouwd en ontworpen door architecten van elke nationaliteit. Ze worden toegekend in de volgende categorieën: Apprendre, Culture, Divertir, Dynamique, Franchir, Habiter, Patrimoine, Paysage en Travailler

De Seibert-brug in Boulogne-Billancourt (Ile-de-France) werd bekroond in de categorie 'Franchir' tijdens de 9e editie van de Eiffel Architecture Trophies. Deze stalen constructie van 2.200 ton vervangt de brug uit 1931. De brug bestaat uit twee overspanningen, waarvan de eerste een boogbrug is die de Seine overspant over een lengte van ongeveer 100 m, terwijl de tweede, 50 m lang, de RD7 overspant. De brug vormt een verbinding tussen Meudon en het Ile Seguin en geeft de lokale bewoners toegang tot het oostelijke deel van het eiland, waar momenteel een centrum voor hedendaagse kunst wordt gebouwd.

De architectuur is van AEI en RCR ARQUITECTES. In opdracht van staalconstructeur Baudin Chateauneuf heeft Greisch de uitvoeringsstudies voor de staalconstructie uitgevoerd, inclusief het nazien van de stabiliteit van de constructie tijdens de bouw en installatie.

Download het boek
photo - Hufton and Crow

(foto - Copr Bay Bridge © Hufton and Crow)

55ste Structural Steel Design Awards

De winnaars van de 55ste Structural Steel Design Awards (SSDA), gezamenlijk gesponsord door BCSA (The British Constructional Steelwork Association) en Steel for Life, zijn bekendgemaakt. Eind september werden in Christ Church Spitalfields in Londen de prijzen bekendgemaakt. 

"De diversiteit en complexiteit van de ingezonden projecten waren opnieuw van uitmuntende kwaliteit en lieten staalconstructies op hun best zien." Onder andere de Copr Bay Bridge in Swansea (Wales), een ontwerp van ACME (architect) samen met Ney & Partners (ingenieurs), viel in de prijzen.

Bekijk hier de winnaars
photo - Nick Kane

(foto - ©  Nick Kane)

Saltmarsh House - een delicaat paviljoen met stalen frame

Niall McLaughlin Architects ontwierpen een huis, een delicaat paviljoen met stalen frame, in de tuinen van een Victoriaans huis uit de jaren 1860 dat gelegen is in een beschermd gebied in het noordoosten van het Isle of Wight. Het gebouw is gebaseerd op raster van 5x5 m. Dunne vierdelige kolommen van stalen buizen, in een rijke gouden kleur geschilderd, rijzen omhoog om het lichtgewicht dak te ondersteunen. Het dak overkraagt de binnenruimtes aan alle kanten en biedt beschutting aan het verhoogde houten platform waarop het huis staat. Het huis 'zweeft' boven het kustlandschap. 

Het huis was een van de winnaars van de National Awards for 2023 van het RIBA (Royal Institute of British Architects). "Saltmarsh House bereikt het niveau van precisie en aandacht voor detail, samen met de Passivhaus-normen voor milieuprestaties, om een gebouw te creëren dat werkelijk adembenemend is." besluit de jury. 

Lees meer
foto - © Gaffer Photography

(foto - © Gaffer Photography)

Pittsburgh's Mill 19 - Van verlaten staalfabriek tot technische campus

MSR Design, een architectenkantoor uit Minneapolis, Minnesota (US), heeft een technische campus gebouwd in de ruimte (415 m lang) van een 70 jaar oude, verlaten staalfabriek in Pittsburg, Pennsylvania (US), door er drie kleurrijke gebouwen, felgele circulatie-elementen en een enorm zonnedak aan toe te voegen. De staalwalserij, bekend als Mill 19, werd gebouwd in 1953. Hij bleef in bedrijf tot 1997 en was daarmee de laatste staalfabriek in Pittsburgh, een stad die een centrale rol speelde in de staalindustrie van Amerika.

De drie gebouwen met stalen frame die in het skelet van de fabriek zijn geplaatst, hebben verschillende soorten metalen bekleding. Overal op de campus zorgen een reeks tuinen, terrassen en pleinen voor een scala aan ervaringen. 

De campus bevatte een aantal duurzame elementen, waardoor het project een 2023 AIA Committee on the Environment (COTE) Award won.

Ontdek dit project
Bekijk de video hier
image -
image -
image -

BOEK

‘365 days of steel’ - een onwaarschijnlijke reis door de geschiedenis van staal

Een jaar lang publiceerde Bruno Dursin elke dag op LinkedIn een stukje over staal aan de hand van 365 markante personen, gebouwen, bruggen, designobjecten en beeldende kunst. Elk van die voorbeelden tonen de veelzijdigheid van dit prachtige materiaal. De onderwerpen werden daarbij niet lukraak gekozen maar dienden telkens een link te hebben met de dag waarop ze werden gepost.  

De tijd was rijp om al dit werk grondig te herzien en te bundelen in een mooi boek (Engelstalig), waarbij de lezers verwonderd kunnen kijken naar de manier waarop ontwerpers, designers en kunstenaars met staal aan de slag zijn gegaan.

De verkoopprijs bedraagt € 49 (incl. BTW) + € 9,50 verzendkosten (binnen Europa). 

Wil u vooraf intekenen? Dat kan! En bovendien krijgt u er een korting van € 5 bovenop indien u voor 30/1/2024 bestelt. Surf hiervoor naar www.believeinsteel.be  of stuur een mail naar  

Vooraf intekenen
foto - ©  Ema Peter

(foto - © Ema Peter)

Weervast stalen huis met schilderachtig uitzicht

Op een steile rotsachtige helling, met uitzicht op de schilderachtige noordoever van de vallei van de Gaspereau-rivier nabij Wolfville, Nova Scotia (CA) staat de woning White Rock. De streek staat bekend om zijn bloeiende agrarische gemeenschap, overvloedige melkveehouderijen, appelboomgaarden en, meer recentelijk, de opkomst van Nova Scotia's beste wijngaarden en ciderijen. 

Het architectonische ontwerp van het kantoor 'Omar Gandhi Architect' is geïnspireerd op traditionele jachthutten en wordt gekenmerkt door een groot massief volume van weervast staal dat op ogenschijnlijk slanke poten rust. Daaronder ligt een kleiner cortenstalen ingangsvolume dat tevoorschijn komt uit de uitgestrekte rotsen eronder en het bouwwerk verankert in het terrein. Weervast staal accentueert de enorme beglazing op de tweede verdieping die een adembenemend uitzicht biedt over de riviervallei.

De sobere ruwe buitenkant van de woning staat in schril contrast met het intieme en schemerige interieur. De woning biedt zowel de harmonie als contrast tussen architectuur en natuur.

Meer info hier

BOEK

Bruggen over het Albertkanaal. Een wandeling

Medio jaren negentig beslist de ‘Vlaamse Waterweg nv’ om de toekomst van de binnenvaart op het Albertkanaal te verzekeren door bestaande bruggen te verhogen en een aanzienlijk aantal nieuwe bruggen te bouwen. Ney & Partners wint in 2009 de ontwerpopdracht met het voorstel voor een generieke stalen boogbrug. De opdracht, de procedure, het ontwerp en de technische uitwerking ervan worden in dit boek toegelicht. 

Dertien jaar later maakt Corentin Haubruge voor Ney & Partners een fotografische inventaris van de inmiddels 21 gerealiseerde bruggen. 

Dit boek is een ongewone combinatie van een portret van een deel van Vlaanderen en een grondige documentatie van het ontstaansproces van een generiek brugontwerp. 

Bestel het boek hier
foto - © infosteel

(foto - ©  Infosteel)

Voetgangersbrug in inox - 
een werfbezoek

Op donderdag 7 december was Infosteel in het Groothertogdom Luxemburg, meer bepaald in Luxemburg-Kirchberg, voor een werfbezoek van de prachtige voetgangers- en fietsbrug tussen het Bastion en het MUDAM (Musée d'art Moderne Grand-Duc Jean), een ontwerp Marc Mimram Architecture Ingénierie & Fabeck Architectes

Marc Widong, directeur van het Fonds Kirchberg, beschreef het verleden en de toekomstige ontwikkeling van het Kirchberggebied. Fritz de Oliveira, hoofd van de afdeling Division des Ouvrages d’art de l’Administration des Ponts et Chaussées, beschreef de keuzes die zijn gemaakt tijdens de voorstudiefase en de aanbestedingsprocedure.  Marc Mimram gaf op geheel eigen wijze een overzicht van de architectonische en technische uitdagingen waar het bouwteam voor stond. Hij feliciteerde de hoofdaannemer en de staalconstructeur met hun enthousiasme en doorzettingsvermogen om de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren. 

Tot slot gaf François Lecompte, projectmanager bij Viry, uitleg over de unieke behandeling van de roestvast stalen platen om het gewenste spiegeleffect te verkrijgen, en over de complexe productie- en montagefase van de loopbrug.

Meer dan veertig deelnemers waren enthousiast over het magische resultaat dat werd bereikt dankzij het doorzettingsvermogen van de architecten, ingenieurs en bouwers die bij dit project betrokken waren.

Meer beelden hier
photo - Collectie Industriemuseum

(foto Collectie Industriemuseum)

Expo : FERRO NON FERRO

In het Industriemuseum Gent loopt nog tot 1 september 2024 de expo 'FERRO NON FERRO' over de metaalindustrie. Ontdek hier de geschiedenis van deze zware industrie, in een luchtig en actueel jasje. Laat je verwonderen door maffe machines en voorwerpen, zoals een metalen matrijs voor het maken van een colafles of een indrukwekkende lasrobot. De interactieve expo brengt verrassende weetjes en sprekende beelden, over tijden en grenzen heen. Verhalen over grondstoffen en hun schaarste, metaalarbeiders en hun precisiewerk, bedrijven en hun ondernemerschap. Van Congolese koperertsen tot Belgische fabrieken. Van eeuwenoude mijnen tot moderne metaalrecyclage.

Meer info hier
photo - Infosteel

(foto Infosteel)

BENELUX Steel Bridge Contest — Nominaties gekend

Uit in totaal 53 inzendingen selecteerde een vijfkoppige jury tien nominaties voor de BENELUX Steel Bridge Contest 2023. 

Dinsdag 12 december 2023 bediscussieerden de juryleden zeventien projecten in Categorie A (Verkeersbruggen), vierendertig projecten in Categorie B (Fiets- en voetgangersbruggen), en twee inzendingen voor Categorie C (Internationale projecten). Vanwege het lage aantal inzendingen zag de jury af van nominatie(s) in Categorie C.

De winnaars worden bekend gemaakt in de namiddag van dinsdag 27 februari 2024 in het Havenhuis in Antwerpen.

Lees meer

InfoSteel magazine #75 is uit

Lees hierin meer over : 

  • Staal brengt Namen naar het multimodale tijdperk
  • Wielerdroom wordt werkelijkheid
  • Magistrale passerelles voor gemeentebestuur van Elsene
  • Niemandslandtoren wordt allemansvriend
  • Stijlvol kantoorgebouw met staal uit eigen stock
  • Modulair parkeerdek bewijst nut bij tweede uitbreiding
  • Perfecte symbiose tussen geavanceerde engineering en innovatief design
  • Provence Grand Large - een drijvend windmolenpark in zee
Doorblader het magazine 

Onze beste wensen voor 2024

photo Ian Scheider on Unsplash

(foto Ian Scheider on Unsplash)

Vacatures bij onze leden

Infosteel gold & permanent members

aperam
Aelterman
Buildsoft
Jorid Ide
Scia
vk architects & engineers
Zinq Galvapower
Arcelormittal
APAC FIRE
Disteel
Kingspan
Metalunion
Smulders
sadef profile solutions
InfoZink ZincInfo
GSV
ArcelorMittal Construction Belgium
edibo
edibo
NLMK
Smulders
verhofsté nv
Tata Steel
belmetal
hancke
Mathieu Gijbels
Saey
Victor Buyck Steel Construction
 

Infosteel - newsletter

Ik schrijf in :

Robotverificatie *